top of page
  • Kávéház Aurum

A mentorprogramról – Mercz Mónika

Frissítve: 2021. febr. 12.




Az Aurum Alapítvány mentorprogramjáról Mercz Mónikával beszélgettünk.


Az Aurum Alapítvány tehetséggondozó programjának első jelentkezői közé tartozol. Hol találtál rá a felhívásra, mi motivált a jelentkezésedben, miként zajlott ez a folyamat?


– 2017 óta tanulok jogot a Miskolci Egyetemen, a karunk facebook oldalán jött velem szembe a mentorprogram. Mivel vállalkozó szellem vagyok és szeretem a kihívásokat, az új lehetőségeket, elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs levelemet. Az érdeklődésemet nem tudtam pontosan meghatározni, sok terület felé vonzódom, ez volt a mumusom is a tanulmányaim alatt, hogy nem tudtam kiválasztani, mi az az egy dolog, ami felé irányuljak. Azt tudtam, hogy a jog gyakorlati aspektusai jobban vonzanak, mint az elméleti kérdések, de bármilyen területen megtalálom azokat a témákat, amelyekkel szívesen foglalkozom. Kutatási témám a DNS-tesztek adatvédelmi vetületei, ezt főleg az újszerűsége miatt választottam. Az információs és médiajog, a munkajog és az európai jog területein szintén el tudtam képzelni magam. Igyekeztem ezeket nagyjából körülírni a jelentkezésemben, és abban bíztam, hogy a mentorprogram által megtalálom az utamat. 2020 februárjában kellett leadnom az írásbeli jelentkezést, majd pár hét múlva részt vettem egy online meghallgatáson. Nagyon izgultam előtte, de mindenki közvetlen és támogató volt. Olyan jól irányzott kérdéseket kaptam, amikkel már akkor meg tudtuk határozni, hogy mi az, ami tényleg hasznomra válna. Nyáron érkezett a telefonhívás Deli Gergelytől, hogy kiválasztottak, és mivel látták az életrajzomban, hogy szakfordítói képzésre is járok, felajánlották, hogy vegyek részt egy szakmai projektben is. Budapestre utaztam, ekkor találkoztam először a mentorommal, Dr. Szabó Endre Győzővel, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyettesével.


Milyen volt a kapcsolatod a mentoroddal?


– Nem kívánhattam volna jobb mentort, kedves, segítőkész, bármivel fordulhattam hozzá, nagyon gyorsan haladtunk együtt a közös munkákban. Segített felismernem a kiaknázatlan képességeimet, és hogy megtanuljam az energiáimat egy adott feladatra fókuszálni. Rengeteg új ismeretanyagot kaptam tőle az adatvédelem területén, és bevont egy hamarosan megjelenő kiadvány lektorálásába is. Nekem nem volt rálátásom arra, hogy mi az, amiben tényleg lehetőségek vannak, milyenek egy jogász mindennapjai. Hiába voltam szakmai gyakorlati programokon, az teljesen más, mint egy bensőségesebb viszony egy mentorral, aki ténylegesen megnyílik az embernek és bármit el lehet neki mondani, mindenben megpróbál segíteni, magyarázni, tanácsot adni, és érzem azt, hogy figyel rám, tisztel és nagyon jól tudunk együttműködni.


Említetted, hogy tanácstalan voltál az irányultságodat illetően, de a mentorprogram már a kezdetektől segített ezt meghatározni számodra. Megváltoztatta a tanulmányaidhoz való hozzáállásodat ez a felismerés?


– Azelőtt is mindig próbáltam a maximumot kihozni magamból, de a mentorprogram magabiztosabbá tett. Egyrészt tényleg hatalmas lépés volt a felismerés, hogy mivel szeretnék foglalkozni az egyetem után, másrészt az új kihívások, ismeretanyagok által szakmailag is fejlődtem, például azzal is, hogy dolgozhattam angol nyelven. Ez a fókuszáltság és magabiztosság a karrierutamat is mederbe tette.


Mit üzennél a programban részt vevő hallgatóknak, mire figyeljenek oda különösen?


Az időbeosztásukra vigyázzanak, hogy a tanulmányi átlagukat is szinten tudják tartani. A mentorok ebben is segíteni fogják őket, de érdemes az első pillanattól ügyesen tervezni, prioritásokat felállítani.


Hogyan tovább? Közel maradsz a mentorprogramban megismert emberekhez, tovább egyengetik a pályádat?


– Meglátjuk, mit hoz az élet. Szó volt arról, hogy a mentorom szeretne a továbbiakban is közösen dolgozni, és a többi munkatársammal is kapcsolatban maradtam. Bízom benne, hogy egyszer én is olyan pozícióban leszek, hogy mentorálhassak másokat, mert ez tényleg egy jó lehetőség, pláne azoknak a vidéki joghallgatóknak, akik a fővárosban képzelik el a jövőjüket.

 

Mercz Mónika a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója. Részt vett a Miskolci Törvényszék gyakornoki programján, a Miskolci Egyetem Jogi Tanácsadó és Jogklinika Központjának négy féléves gyakorlati képzésén, valamint dolgozott Az Országgyűlés Hivatalában ösztöndíjas parlamenti gyakornokként. A nappali tagozatos osztatlan jogász képzés mellett, angol nyelvű szakfordítói képzést is folytat.




353 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page