top of page
  • Aurum Alapítvány

Német jogi szaknyelvi gyakorlókönyv – dr. Mirk Mária

Frissítve: 2021. márc. 19.A Zentrum für Deutsches Recht kiadásában megjelent német jogi szaknyelvi gyakorlókönyvről dr. Mirk Máriával beszélgettünk.Hiánypótló tankönyvet tartunk a kezünkben. Honnan jött az ötlet, miként született meg a kötet?

– 1983 óta oktatok német jogi szaknyelvet az ELTE jogi karán. Akkoriban olyan régi gépelt anyagokkal dolgoztunk, amik teljesen használhatatlanok voltak. Mindig nagy hangsúlyt fektettem a továbbképzésemre, ezért legalább kétévente elutaztam Németországba, egy évet pedig Heideberg-ben töltöttem a doktorim megírásával, és folyamatosan figyeltem, hogy ott miből tanítják a szaknyelvet. Egy idő után a hallgatóim hívták fel rá a figyelmemet, hogy már annyi gyakorlatot, feladatot gyűjtöttem össze, hogy készülhetne belőle egy tankönyv. Mindeközben az egyik alkalmazott nyelvészeti konferencián találkoztam egy kolléganővel, aki borászhallgatók számára készített szaknyelvi könyvet, ebből sikerült ötleteket merítenem a képi megjelenést illetően. Így hát összefogtunk három tanítványommal és nekirugaszkodtunk a feladatnak. Próbáltunk kiadót találni, de mivel egy olyan rétegkönyvről van szó, amit párszázan használnak, még egyetemi kiadó sem volt nyitott a kezdeményezésre, úgyhogy megálltunk. Később tanítani kezdtem Győrben a Széchenyi István Egyetemen, ahol Deli Gergely felajánlotta, hogy a Zentrum für Deutsches Recht vállalja a kiadást. Kiváló illusztrátorral és szerkesztővel dolgozhattunk. Az anyagot két részre szedtük, majd két évig dolgoztunk a két kötet megjelenésén.

Hogyan épül fel a könyv?


– Ez egy alternatív gyakorlókönyv, nem klasszikus értelemben vett nyelvkönyv. Bemutatja a német jogi szaknyelv sajátosságait, majd egy fejezet foglalkozik a dologi joggal, kettő a kötelmi joggal és egy a polgári jog általános részével. A második kötetben kapott helyet a család-, öröklési, eljárási és társasági jog, valamint a nemzetközi magánjog. A tananyagot az egyetemi oktatásra szabtuk rá, két félév, heti négy órában, de önálló tanulásra is alkalmas, mert a hozzá tartozó füzet tartalmazza a megoldókulcsokat és a CD melléklet hanganyagának szövegeit.


Milyen szintű nyelvtudás szükséges a gyakorlókönyv magabiztos használatához?


– KER B2 nyelvtudás mindenképpen szükséges. A könyvben külön gyakorlatok bővítik a szókincset, illetve ismertetik a jogi szaknyelv sajátos nyelvtani szerkezeteit, segítve a nyelvtanulókat a KER C1 szintre fejlődéshez.


Kérem, engedjen meg beszélgetésünk végére egy személyes kérdést. Hogyan kezdődött Önnél a német nyelv szeretete, majd a specializálódás a jogi szaknyelv felé?


– Sváb családból származom, nagyszüleim, szüleim otthon még svábul beszélgettek egymással. Általános iskolában komoly német nyelvoktatást kaptam, majd az Árpád Gimnáziumban is a német szakot választottam. Egyenes út vezetett az ELTE germanisztikájára, ami mellé felvettem az orosz szakot, így orosz-német szakos tanár lettem. A pilisszentiváni általános iskolában kezdtem tanítani, de hamar ráébredtem, hogy a der-die-das nem az én világom, folyamatosan kerestem a továbblépés lehetőségeit. Amikor az ELTE jogi karán 1983-ban meghirdették a nyelvtanári állást, elmentem felvételizni és sikerült, szinte onnan mentem nyugdíjba.

 

Szerzők: Andrea Kozma-Cserba, Mária Mirk, Tibor Zsombor Szabó, Csilla Varga

  • 216 oldalnyi tananyag,

  • 10 fejezet + 1-1 ismétlő tesztsor,

  • 19 hanganyag,

  • 1-1 jogi szaknyelvi szószedet


Rendelhető: iroda@aurumalapitvany.hu


954 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

ความคิดเห็น


bottom of page